Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Schulden saneren met de Wet homologatie onderhands akkoord

Op 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) ingegaan. Deze nieuwe wet helpt bedrijven om, zonder dat alle schuldeisers instemmen, toch een akkoord te bereiken op een schuldregeling.

De WHOA helpt bedrijven die door hoge schulden failliet dreigen te gaan terwijl ze nog wel levensvatbare bedrijfsactiviteiten hebben. Door hun schulden te saneren kunnen deze bedrijven door.

Stoppen zonder faillissement

Ook bedrijven die na de schuldsanering willen stoppen vanwege onvoldoende overlevingskansen hebben baat bij de WHOA. De wet stelt hen in staat om te stoppen met hun activiteiten en de overblijvende schulden te regelen zonder daarbij failliet te moeten gaan. Tot 1 januari 2021 gold dat er alleen een akkoord mogelijk was wanneer alle schuldeisers en aandeelhouders instemden. Wanneer 1 schuldeiser of aandeelhouder niet akkoord ging met een schuldregeling kon dit alsnog leiden tot een faillissement.

Ook voor zzp’ers

De WHOA is onderdeel van de Faillissementswet (Fw) en geldt ook voor eenmanszaken en zzp’ers. De ondernemer met schulden (de schuldenaar) kan het WHOA-traject zelf in gang zetten. Maar hij kan ook met hulp van een deskundige een akkoord voorbereiden en aanbieden aan zijn schuldeisers en aandeelhouders. Bij de voorbereiding van een akkoord deponeert de ondernemer een verklaring bij de griffier van de rechtbank waarin hij vermeldt dat hij met het WHOA-traject start. Een advocaat is nodig wanneer het homologatieverzoek bij de rechtbank wordt ingediend.

VCMB Webinar WHOA

Wat betekent de Whoa voor u als schuldeiser? En wat is de impact van Whoa op uw huidige contracten? Tijdens het webinar op 18 maart 2021 gaan Denise Mathijssen en Hanneke Zandvoort, beiden advocaat bij Bierens Incasso Advocaten, dieper in op dit onderwerp.

Voor aanmelden ga naar www.vcmb.nl

Bron: NVVK

 

Gerelateerde artikelen

VCMB verwelkomt Graydon als nieuw lid

VCMB verwelkomt Graydon als nieuw lid

Graydon gelooft dat transparantie het vertrouwen tussen zakenpartners versterkt. Als ondernemingen een goed beeld hebben van de opportuniteiten die er...

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

In 2005 begon Buckaroo als Payment Service Provider in Nederland. In 2020 opende Buckaroo een kantoor in België. Buckaroo was de eerste aanbieder van ...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...