Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Schuldenlab070: schulden slimmer en beter aanpakken

In Den Haag zijn naar schatting 13 tot 18 duizend huishoudens met problematische schulden. En dat aantal groeit. Het Schuldenlab is opgericht om deze huishoudens bij te staan.

De gemeente Den haag en maatschappelijke partners in de stad slaan met het Schuldenlab de handen ineen om nieuwe manieren uit te proberen om schulden slimmer en beter aan te pakken, zodat Hagenaars met grote schulden weer een toekomst hebben. Om die reden is op 7 juli 2016 het Schuldenlab070 gelanceerd.

14 founding partners tekenden een convenant waarmee ze het startsein gaven voor het Schuldenlab070. Deze groep, bestaande uit: de gemeente Den Haag, banken, verzekeraars, woningbouwcorporaties, maatschappelijke organisaties en bedrijven zullen krachten bundelen om vanuit het schuldenlab innovatieve projecten te ondersteunen om mensen met probleemschulden te helpen.

Via de website www.schuldenlab070.nl worden burgers en bedrijven uitgedaagd om met projectvoorstellen te komen die bijdragen aan het oplossen van dit maatschappelijk probleem. Zij kunnen vervolgens rekenen op steun vanuit de partners.

Het schuldenlab070 is een initiatief van de gemeente Den Haag en Society Impact.

Partners van het Schuldenlab070 zijn: ADG Dienstengroep, CZ, Eneco, Fonds 1818, Gemeente Den Haag, Haag Wonen, HTM, ING, Philadelphia, Rabobank, Society Impact, Staedion, Vestia en VGZ.

Wat is Schuldenlab070

Het Schuldenlab bestaat op dit moment onder andere uit een ontwikkelruimte voor initiatieven, ‘schuldenhackatons’ (bijeenkomsten waarin schuldenproblemen gefileerd worden en innovatieve oplossingen worden bedacht) en een schuldenuniversiteit – een kennisprogramma waarin kennis wordt ontwikkeld, gedeeld en verspreid. In het Schuldenlab bedenken alle partners samen vernieuwende ideeën om het schuldenprobleem aan te pakken. Dat houdt in innoveren, uitproberen en leren van deze ervaringen.

Waarom Schuldenlab070

Steeds meer Hagenaars melden zich bij de schuldhulpverlening van de gemeente. Gemiddeld hebben zij een schuld van € 39.000 (cijfers 2013). Gezinnen met schulden zijn veel geld kwijt aan onnodige incassotrajecten, hebben achterstallige rekeningen op elektriciteit, gas, huur of de zorgverzekering of komen in de schulden door een plotselinge teruggang in inkomen door ziekte of ontslag. De gevolgen hiervan treffen niet alleen schuldenaren. Volgens het Nibud loopt de maatschappij jaarlijks ongeveer 11 miljard euro schade op als gevolg van schuldproblemen. Dat is zo’n 10 duizend euro per huishouden.

Hoe werkt Schuldenlab070

Het Schuldenlab staat daarnaast open voor elk goed idee dat een bijdrage levert aan het verbeteren van de leefsituatie van Hagenaars. Iedereen kan en mag meedenken: bedrijven, overheden, vermogensfondsen, banken, ondernemers, ontwerpers, onderzoekers en inwoners van Den Haag. Samen wisselen we ideeën uit voor verbeteringen of nieuwe aanpakken. De beste ideeën worden gezamenlijk uitgewerkt en in de praktijk uitgetest.

Bron : Creditexpo & Schuldenlab070

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...