Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Sociaal werk van de deurwaarder, onaangekondigd bezoek soms opluchting

Het is de nachtmerrie voor veel mensen met schulden: een deurwaarder op de stoep. Wordt er beslag gelegd op het inkomen, de energie afgesloten of een huisuitzetting aangekondigd? Toch wordt de deurwaarder overwegend welwillend ontvangen, blijkt wanneer De Telegraaf een dag meeloopt.

Natuurlijk, soms klopt ze aan bij mensen die rekeningen bewust niet betalen, en dan moet ze zich hard opstellen. Maar wat ze vaker tegenkomt, vertelt deurwaarder Marieke Boon (36) van het Rotterdamse kantoor van Flanderijn, is dat mensen er na een scheiding of ontslag niet meer uitkomen, en te trots zijn om hulp te vragen. Dan kan een bezoek van de deurwaarder het zetje zijn dat iemand wel beweging krijgt.

Een leuk zetje is dat niet. Een deurwaarder maakt kosten, en die zijn in principe voor de schuldenaar. Er kan beslag worden gelegd op bezittingen en inkomsten boven een beslagvrije voet. Nieuwe wetgeving moet ervoor zorgen dat ook een deel van het banksaldo wordt beschermd tegen schuldeisers, zodat mensen niet al hun reserves kwijtraken.

Soort mediator

Hoewel Boon de autoriteit heeft beslag te leggen op inkomsten en kostbare bezittingen, doet ze dat vandaag niet. „Als er een dure auto op de stoep staat en iemand wil niet meewerken aan een andere oplossing, leg ik daar wel beslag op. Maar ik trek de iPhone niet uit iemands handen. Dat is het niet waard, bovendien zou ik daarmee de problemen alleen maar verergeren. We worden wel ingehuurd door schuldeisers, maar ik zie mezelf meer als een soort mediator, die de belangen van beide partijen afweegt.”

Omdat Nederlanders gemiddeld vijf jaar wachten met hulp zoeken bij schulden, waardoor de problemen veel erger worden, is deze maand de campagne Kom uit je schuld van start gegaan. Praat erover, is de boodschap van de campagne. Deurwaarder Boon wil dat gesprek graag aangaan als ze exploten – gerechtelijke stukken als een dagvaarding of een vonnis – komt afleveren.

Achter de deur van een rijtjeswoning verschijnt een vrolijk gezicht. De rekening – een niet betaald eigen risico van de zorgverzekeraar – is voor haar, maar haar man moet hem betalen, vertelt de vrouw. „Sinds zijn vader is overleden doet hij helemaal niks meer.”

Of het dan geen idee is dat zij de administratie gaat doen, oppert Boon voorzichtig. Dat staat haar man haar niet toe, zegt de vrouw in een mix van Engels en Nederlands. Honderduit vertelt ze over haar slechte huwelijk – ’mannen zijn alleen geïnteresseerd in bier en voetbal!’ – en haar gezondheidsproblemen.

Ze belooft haar man te vragen snel contact op te nemen voor een betalingsregeling. „Dankjewel dat jullie er waren! Ik spreek normaal gesproken alleen met mijn hondjes.”

De tijd nemen voor mensen helpt altijd, zegt Boon. Om die reden gaat ze er ook bijna altijd op in als mensen haar binnenvragen. „Het praat makkelijker in de eigen woonkamer, de buren luisteren niet mee. Bang ben ik bijna nooit, mensen worden niet zo snel agressief naar mij.”

Boon ziet er met haar blonde krullen, zomerse bloesje en open sandaaltjes ook totaal niet bedreigend uit. Dat helpt, weet ze zelf ook. Wel neemt ze altijd veiligheidsmaatregelen. De witte Volkswagen Polo wordt zo dicht mogelijk bij de voordeur geparkeerd, voor ze uitstapt programmeert ze het volgende adres in de navigatie. Lees verder…

Bron: Telegraaf.nl

 

Gerelateerde artikelen

VCMB verwelkomt Graydon als nieuw lid

VCMB verwelkomt Graydon als nieuw lid

Graydon gelooft dat transparantie het vertrouwen tussen zakenpartners versterkt. Als ondernemingen een goed beeld hebben van de opportuniteiten die er...

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

In 2005 begon Buckaroo als Payment Service Provider in Nederland. In 2020 opende Buckaroo een kantoor in België. Buckaroo was de eerste aanbieder van ...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...