Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Stijging staatsschuld vorig jaar grootste
sinds eerste jaar kredietcrisis

De staatsschuld liep vorig jaar op met 42 miljard euro, wat de grootste stijging was sinds het eerste jaar van de kredietcrisis (2008). Dat blijkt uit cijfers die het CBS maandag heeft gepubliceerd. Vooral het coronasteunpakket zorgde voor vele miljarden aan extra uitgaven voor het Rijk.

Het gaat dan onder meer om de loonsteun (NOW-regeling) en de tegemoetkoming voor zelfstandigen (Tozo). Eerstgenoemde regeling was de grootste kostenpost, met 13 miljard euro. Aan de Tozo is zo’n 3 miljard euro uitgegeven. Een bonus voor zorgmedewerkers kostte ook nog eens 2 miljard euro.

Mede door de extra corona-uitgaven liep de totale staatsschuld vorig jaar op naar 379 miljard euro, nadat deze sinds 2016 een dalende lijn vertoonde. Toch ligt de schuld nog altijd onder het niveau van recordjaar 2015, toen het Rijk schulden had uitstaan van zo’n 400 miljard euro.

“Net als in de financiĆ«le crisis van 2008 financierde het Rijk de extra uitgaven voor een groot deel met kortlopende schulden”, aldus het CBS. Dit zijn schulden met een looptijd korter dan een jaar. “Sindsdien financiert het Rijk zijn tekorten weer voornamelijk met langlopende schulden.”

Terwijl de uitgaven stegen, daalden de belastinginkomsten, verreweg de belangrijkste inkomstenbron voor het Rijk. Vorig jaar kwam er 9 miljard euro minder binnen dan het jaar ervoor. Met name in het tweede kwartaal slonken de inkomsten, vooral doordat veel bedrijven uitstel kregen bij het betalen van hun belasting.

Bron: NU.nl

Gerelateerde artikelen

VCMB verwelkomt Graydon als nieuw lid

VCMB verwelkomt Graydon als nieuw lid

Graydon gelooft dat transparantie het vertrouwen tussen zakenpartners versterkt. Als ondernemingen een goed beeld hebben van de opportuniteiten die er...

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

In 2005 begon Buckaroo als Payment Service Provider in Nederland. In 2020 opende Buckaroo een kantoor in Belgiƫ. Buckaroo was de eerste aanbieder van ...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...