Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Touwtrekken om kwijtschelden coronaschuld

Voorkomen dat levensvatbare bedrijven door hoge schulden kopje onder gaan. Daarover praten kabinet, banken en andere private schuldeisers de komende weken. Maatwerk moet het worden, want terugbetalen blijft de norm.

In het kort

  • Het kabinet is bereid belastingschuld kwijt te schelden als bedrijven door corona failliet dreigen te gaan.
  • Het gaat om maatwerk: alleen levensvatbare bedrijven komen ervoor in aanmerking.
  • Kwijtschelding kan volgens het kabinet alleen als private schuldeisers ook schuld wegstrepen.
  • De komende weken vindt overleg plaats over de aanpak.

Als het kabinet de afgelopen weken één ding doet als kwijtschelding van coronaschulden ter sprake komt, is het wel het temperen van de verwachtingen.

Alléén voor ondernemers voor wie de schulden ‘echt problematisch’ zijn, wil het kabinet met private schuldeisers gaan kijken of er iets geregeld kan worden. Dat belooft een hele klus te worden. ‘Het is heel lastig om dit goed en rechtvaardig te doen’, zegt econoom Jan Paul van de Kerke van ABN Amro.

Dat het aantal echte probleemgevallen beperkt is, kan kloppen. Een aanwijzing daarvoor is een recente analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). Daaruit bleek dat het aantal mkb-bedrijven dat door corona een negatief eigen vermogen heeft, beperkt bleef tot 2%, zo’n 3700 ondernemingen.

De grootste pijn op de balansen zit in sectoren zoals de horeca, reisbranche, hotels, sport en recreatie. DNB onderzocht niet hoeveel van die bedrijven levensvatbaar zijn. Op basis van de cijfers lijkt het eerder om honderden dan om duizenden te gaan die voor maatwerk in aanmerking komen.

Voor het volledige artikel ga naar www.fd.nl

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...