Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Tweede Kamer akkoord met cruciale wijziging Faillisementswet

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met een wetswijziging waardoor ondernemingen sneller kunnen reorganiseren en doorstarten. De laatste maanden was een sterke lobby ontstaan van werkgevers- en werknemersorganisaties die vrezen dat de coronacrisis tot een golf van onnodige faillissementen zal leiden. De wet geeft bedrijven ruime mogelijkheden om met schuldeisers een dwingend akkoord af te sluiten.

Reorganisatieplan is straks bindend voor alle schuldeisers

Onder de huidige Faillissementswet kan één schuldeiser een reorganisatieplan tegenhouden, ook al is zijn of haar vordering veel kleiner dan die van alle andere crediteuren. De invoering van de nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA), een onderdeel van de Faillissementswet, maakt dit onmogelijk. Wanneer de Eerste Kamer ook akkoord gaat, kan de rechter een reorganisatieplan goedkeuren (homologeren). Het plan is dan bindend voor alle schuldeisers.

WHOA is een aardverschuiving voor schuldeisers

De gevolgen van de WHOA zijn groot. De Vereniging Voor Credit Management (VVCM), de belangenorganisatie voor creditmanagers en debiteurenbeheerders, kwalificeerde de wetswijziging als een ‘aardverschuiving voor schuldeisers’. Het ministerie van Justitie organiseerde eerder een internetconsultatie waarbij onder meer curatoren, bedrijfsjuristen en deurwaarders werden uitgenodigd hun mening te geven.

Druk op Den Haag om WHOA aan te nemen

Nadat minister Dekker van Rechtsbescherming in juli 2019 het wetsvoorstel over de WHOA naar de Kamer stuurde, maakten politici zich op voor een langdurige periode van zorgvuldige beraadslagingen. Over aanpassingen van de Faillissementswet – die dateert uit 1893 – wordt al tientallen jaren gedelibereerd; een jaartje meer of minder maakt op die termijn niet zoveel uit, redeneerde men. Maar door de coronacrisis begonnen diverse partijen druk uit te oefenen om Den Haag tot een snelle behandeling te bewegen.

Bron: faillisementendossier.nl

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...