Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Verbeter uw datakwaliteit in 5 stappen

Bijna ieder bedrijf verzamelt data en dus heeft u vroeg of laat een grote hoeveelheid klantgegevens. Dit biedt veel kansen voor marketing en creditmanagement. Maar hoe zorgt u voor een goede datakwaliteit? Data die niet up-to-date is, daar heeft u niets aan. In dit artikel leest u hoe u in vijf stappen uw datakwaliteit verbetert.

Zorg voor een vaste structuur

Hoe maakt u van al uw data een uniforme database met up-to-date gegevens? Begin bij de basis en stel vast welke structuur voor uw organisatie belangrijk en werkbaar is. Hanteer deze structuur ook voor nieuwe data, zodat u deze data eenvoudig aan uw database kan toevoegen. Door een standaard werkwijze te hanteren binnen uw organisatie blijft datakwaliteit beter gewaarborgd en is het niet meer nodig om work-arounds te gebruiken.

Pak foutieve en dubbele gegevens aan

Als duidelijk is welke structuur uw database krijgt, kunt u de beschikbare data samenvoegen. Dit is de uitgelezen kans om uw datakwaliteit onder handen te nemen. Denk aan het samenvoegen van klantinformatie van verschillende afdelingen en het opschonen, valideren en uiteraard ontdubbelen van uw bestand. Bij Focum noemen we dit de wasstraat; aan het eind van de rit houdt u een ‘schoon’ bestand over waarmee u aan de slag kunt.

Verrijk uw data met extra gegevens

Niet van al uw klanten heeft u de juiste gegevens in uw database. Mensen verhuizen en wisselen van e-mailadres of telefoonnummer. Met uw opgeschoonde bestand kunt u nu bepalen welke gegevens u nog mist. Dit kunnen contactgegevens zijn, maar ook extra kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan socio-demografische informatie, lifestylekenmerken of economische activiteit. De ontbrekende gegevens kunt u aanvullen door uw data te laten verrijken door een externe partij, zoals Focum. Zo krijgt u een beter beeld van uw klanten.

Laat datakwaliteit centraal staan in uw organisatie

Uw database is van grote waarde voor uw organisatie. Het is belangrijk dat iedere medewerker zich daarvan bewust is. Voorkom dat medewerkers eigen lijsten bijhouden en maak uw opgeschoonde database voor iedereen beschikbaar. Laat het beheer van de database echter over aan één persoon of team dat de data kan en mag bewerken. Zo voorkomt u dubbele records en wildgroei binnen uw bestand en blijft uw database ‘schoon’. Ook privacy en veiligheid zijn belangrijke thema’s. Naar alle waarschijnlijkheid wordt in 2018 de Europese privacyverordening van kracht. De Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen het CBP) ziet toe op een correcte naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens en kan sinds dit jaar ook boetes opleggen. Zorg dus dat u op de hoogte bent van de mogelijkheden, maar ook de onmogelijkheden van uw bestand.

Blijf uw datakwaliteit bijhouden

Uw database is nu up-to-date, maar dit blijft natuurlijk niet zo. Dagelijks verhuizen klanten of melden zich nieuwe klanten die u wilt toevoegen aan uw database. Regel uw processen daarom zo in dat nieuwe data eenvoudig kan worden toegevoegd en beschikbaar is voor uw medewerkers. U kunt bijvoorbeeld de contactformulieren op uw website koppelen aan online validatie-tools om uw data direct opgeschoond en gevalideerd uw database in te sturen. Ook is het belangrijk dat medewerkers die data invoeren secuur en op uniforme wijze te werk gaan.

Benut uw kansen

Er liggen nog ontzettend veel kansen op het gebied van databeheer voor bedrijven. Ieder bedrijf bezit data, maar dit wordt vaak niet optimaal benut. Met kwalitatief goede data bent u in staat uw klanten een relevant aanbod te doen en hen te behouden voor uw organisatie. Bestaande klanten behouden is immers makkelijker dan nieuwe klanten werven. Uw eigen database met klantinformatie vertelt u een hoop over het gedrag van uw klanten. Het is de basis voor uw marketingacties. Klanten waarderen het wanneer zij een poststuk van uw organisatie ontvangen dat correct is geadresseerd en een boodschap bevat die relevant is. Daarom is het essentieel om aandacht te besteden aan uw datakwaliteit.

VCMB leden kunnen u helpen met het verbeteren van uw datakwaliteit, van complexe ontdubbellingen en uniformatie van data tot het verrijken van bestanden met aanvullende kenmerken. Met eigen datamanagementplatform helpen zij u grote hoeveelheden data te beheren en in te zetten voor uw campagnes. Wilt u meer weten over het optimaliseren van uw datakwaliteit? Neem dan gerust contact met hen op.

bron : Focum

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...