Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Verhoging griffierechten uitgesteld

Eigenlijk zouden vanaf afgelopen woensdag de griffierechten voor de rechtspraak verhoogd zijn, maar minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft de maatregel moeten uitstellen. Hij gaat er nu vanuit dat de verhoging per 1 januari 2016 van kracht gaat.

Enkele maanden geleden stond het wetsvoorstel voor de aanpassing van de griffierechten nog op een lijstje van maatregelen waarvan de parlementaire behandeling voor 1 juli afgerond moest zijn. Die invoeringsdatum is niet gehaald. Het levert het ministerie dit jaar een tegenvaller van 19 miljoen euro op.

De Tweede Kamer wacht nog op beantwoording van vragen die ze eind vorig jaar heeft gesteld over de aangekondigde verhoging van de griffierechten. Het ministerie zou daar nog antwoord op moeten geven. Daarna zal het onderwerp opnieuw op de agenda van de Tweede Kamer komen.

De maatregel kan ook nog gestuit worden in de Eerste Kamer, zoals dat begin dit jaar ook al gebeurde met de bezuinigingsplannen voor de rechtsbijstand. Het kabinet heeft, zoals bekend, geen meerderheid in de senaat. Als de Eerste Kamer de verhoging van de griffierechten helemaal afschiet, dan levert dat minister Van der Steur uiteindelijk een tegenvaller van 45 miljoen euro op.

Het kabinet matigde vorig jaar de geplande verhoging van de griffierechten al, door onder meer voor incassozaken tot 1500 euro een laag tarief in te voeren. Toch leverde het aangepaste voorstel nog veel kritiek op uit ‘het veld’.

Wat verandert er?
De tarieven voor griffierecht gaan omhoog. U betaalt griffierecht voor het starten van een procedure bij de rechter.

De volgende tarieven worden gewijzigd:
* Het lage tarief in bestuurszaken gaat 2% omhoog.
* Het lage en het standaardtarief in bestuurszaken in hoger beroep en cassatie gaan respectievelijk 30% en 15% omhoog.
Er komt een extra staffel voor kleinere civiele geldvorderingen.
Er komen extra staffels voor civiele zaken met een geldbelang van € 5 miljoen, tot € 50 miljoen en van meer dan € 50 miljoen.

Voor wie?
Alle bedrijven

Wanneer?
Waarschijnlijk 1 januari 2016.

Bron: Advocatenblad & Antwoord voor bedrijven

Gerelateerde artikelen

VCMB verwelkomt Graydon als nieuw lid

VCMB verwelkomt Graydon als nieuw lid

Graydon gelooft dat transparantie het vertrouwen tussen zakenpartners versterkt. Als ondernemingen een goed beeld hebben van de opportuniteiten die er...

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

In 2005 begon Buckaroo als Payment Service Provider in Nederland. In 2020 opende Buckaroo een kantoor in België. Buckaroo was de eerste aanbieder van ...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...