Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Wat betekent een Brexit voor het Nederlandse bedrijfsleven?

  • Omdat het VK een belangrijke economische partner is van Nederland, heeft een Brexit een negatief effect op de Nederlandse economie als op termijn handelsbarrières ontstaan tussen het VK en de EU.
  • Bij een stem vóór een Brexit zal de Britse overheid een uittredingsprocedure in gang moeten zetten die waarschijnlijk tenminste twee jaar duurt. In die periode blijft het VK lid van de EU en zal er waarschijnlijk niets veranderen aan de tarifaire en non-tarifaire handelsbarrières tussen het VK en de EU.
  • Als de Britten kiezen voor een Brexit, zal het Nederlandse bedrijfsleven op korte termijn vooral last hebben van de onzekerheid over de toekomstige handelsrelatie met het VK. Daarnaast zal een zwakkere pond Sterling, een eventuele groeivertraging in het VK en onzekerheid over de toekomstige vrijhandel tussen het VK en de EU de Nederlandse export kunnen schaden.
  • Na de uittredingsperiode is de mate van vrijhandel afhankelijk van de nieuw af te sluiten overeenkomsten tussen het VK en de EU en het VK en de landen waar de EU een handelsverdrag mee heeft. Alle handelsverdragen met deze landen vervallen namelijk voor het VK na een Brexit.
  • De handel tussen ons land en het VK zal na een Brexit niet geheel verdwijnen. Het VK blijft waarschijnlijk een belangrijke handelspartner. De uiteindelijke macro-economische schade zal dan beperkt blijven.
  • De delfstoffenwinning, de maakindustrie en de landbouwsector zijn de sectoren in Nederland die het meest afhankelijk zijn van de rechtstreekse export naar het VK (zie tabel 1).
  • Binnen de maakindustrie zijn bedrijven in de leer-, schoenen- en textielindustrie en in de elektrische en optische apparatenindustrie relatief sterk afhankelijk van de Britse vraag.
  • De Nederlandse delfstoffenwinning en maakindustrie zijn de sectoren die wat import betreft het meest afhankelijk zijn van het VK.
  • Een Brexit kan vanwege mogelijke handelsverlegging ook kansen bieden voor Nederlandse bedrijven, met name in de financiële en zakelijke dienstverlening.
  • Na een Brexit is ons land goed gepositioneerd om directe investeringen vanuit het buitenland aan te trekken die nu nog naar het VK gaan.

Lees volledige rapport

bron: Economie rabobank

Gerelateerde artikelen

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

In 2005 begon Buckaroo als Payment Service Provider in Nederland. In 2020 opende Buckaroo een kantoor in België. Buckaroo was de eerste aanbieder van ...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...