Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Werkbezoek minister Dekker en staatssecretaris Van Ark aan Syncasso

Bewindslieden gaan mee met Syncasso op deurwaardersroute

Syncasso kreeg 28 maart jl. minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) op werkbezoek. De minister wilde alles weten over de Syncasso manier om Niet Willers van Niet Kunners te onderscheiden. Hoe daar in de behandeling mee wordt omgegaan, of ook de ambtshandelingen daarop aangepast worden.

Staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) verbaasde zich erover dat alleen Gerechtsdeurwaarders het Digitaal Beslag Register gebruiken – en de overheid zelf nog niet. Waardoor niet kan worden gezien of iemand belastingschuld heeft. Daar dus ook geen rekening mee gehouden kan worden.

De staatssecretaris en de minister zijn enthousiast over het Syncasso scoremodel dat gehanteerd wordt voor het CJIB. Waarmee Syncasso bij een ‘regelaar’ de volgende dag een persoonlijk regelingsvoorstel toezendt. De toelichting dat onze deurwaarders met behulp van een speciale app een bezoekverslag aanmaken om onze scoremodellen te actualiseren, maakt ook veel indruk. Net als de innovatieve incassocommunicatie in de vorm van het visuele exploot en de motivatiekaartjes.

Bewindslieden mee op deurwaardersroute

De minister en de staatssecretaris gaan mee op deurwaardersroute. Om met eigen ogen te zien en beleven hoe dat werkt in de praktijk. Staatssecretaris Tamara van Ark heeft zich uitgebreid laten informeren voor ze bij Paul Otter in de auto stapt om op route te gaan. Ze is zelf jarenlang wethouder van sociale zaken geweest en weet uit eigen ervaring veel over de armoede- en schuldenproblematiek.

Tijdens de rit vraagt de staatssecretaris aan Paul welke drie dingen hij het belangrijkst vindt om snel aan te pakken. Waarop Paul met haar in gesprek raakt over relevant wetenschappelijk onderzoek waar veel te weinig gebruikt wordt gemaakt. Dat er zo snel mogelijk één centrale database moet komen waar gerechtsdeurwaarders en schuldhulpverleners samen gebruik van kunnen maken. En de noodzaak van effectief toezicht op de schuldhulpverlening.

Gelezen ≠ Begrepen

Paul maakt van de gelegenheid gebruik om de staatssecretaris vers van de pers de tussenrapportage van ons onderzoek Gelezen ≠ Begrepen te overhandigen. Een onderzoek dat gefinancierd is door haar eigen ministerie. De staatssecretaris verbaast zich over de uitkomst van het onderzoek: ruim 50% van de onderzochte debiteurklanten is laag talig! Dat een gerechtsdeurwaarder het initiatief moet nemen voor zo’n onderzoek, vindt ze bijna nog lastiger om te begrijpen.

Met de Minister op route

De minister gaat mee op route met gerechtsdeurwaarder Marcello Driesenaar. De minister is duidelijk een doorpakker, die meegaat aan de deur en door de debiteurklanten wordt herkend. ‘Ik loop stage bij de deurwaarder’ legt de minister desgevraagd uit.

De route gaat langs debiteurklanten die allemaal persoonlijk gesproken worden. Op een adres met een overvolle brievenbus wordt in eerste instantie niet opengedaan. De voordeur van de portiekwoning is los, dus lopen ze samen naar boven om aan te kloppen. Nu wordt wel opengedaan, door een jongeman die zichtbaar in de problemen zit. Onze minister gaat met hem in gesprek en adviseert om snel hulp te gaan zoeken. Op weg naar het volgende adres vraagt hij zich hardop af of hij dat nu ook echt zal gaan doen.

De minister complimenteert Marcello met zijn ontspannen manier van omgaan met de problemen en de debiteurklanten. Noemt het fascinerend dat debiteuren het zo ver laten komen, ondanks een voorafgaand intensief minnelijk traject. Bewonderenswaardig dat gerechtsdeurwaarders in staat zijn om aan de deur contact te leggen om een helpende hand bieden om een oplossing of hulp te vinden. Echte problemen verdienen een oplossing. Daarbij merkt de minister meteen op dat de Niet-Willers wat hem betreft gewoon aangepakt moeten worden.

Bron: Syncasso

Gerelateerde artikelen

© 2020 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...