Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Werknemer met schulden kost bedrijf 13.000 euro

Bijna twee op de drie bedrijven hebben te maken met werknemers die in de schulden zitten. Zo’n werknemer kost de baas zo’n 13.000 euro per jaar. Bijvoorbeeld vanwege stress, ziekteverzuim of de administratieve kosten als er beslag wordt gelegd op het loon.
Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Werknemers kunnen plotseling in de problemen komen door bijvoorbeeld een echtscheiding, baanverlies of ziekte van een partner.
Ruim de helft van de werkgevers ziet personeel met schulden als een groot risico. Ze kosten niet alleen geld, maar diefstal en fraude ligt ook op de loer. Ook zijn werknemers met grote schulden vatbaarder voor omkoping, vermoeden werkgevers.

Voorschot

Volgens het Nibud moeten werknemers sneller naar hun baas stappen als ze in financiële nood terechtkomen. “Werkgevers zijn vaak pas laat op de hoogte van schulden bij personeelsleden, bijvoorbeeld als er loonbeslag wordt gelegd of als een werknemer om een voorschot vraagt”, zegt Nibud-directeur Gerjoke Wilmink.

Werknemers zijn bang voor ontslag als ze vertellen over hun schulden, blijkt uit het onderzoek. Het Nibud vindt dat zorgelijk en zou juist willen dat werknemers met hun werkgevers makkelijker praten over hun financiële situatie. Werkgevers zouden kunnen zorgen voor een financieel deskundige waar werknemers laagdrempelig naar toe kunnen met allerhande vragen over hun financiën. Dan is volgens het Nibud veel ellende te voorkomen.

Tips

Het platform Wijzer in geldzaken heeft onder meer samen met het Nibud een website gelanceerd waar werkgevers tips kunnen vinden om financiële problemen bij werknemers te signaleren en aan te pakken.

“Een financieel gezonde werknemer werkt met meer aandacht en heeft ruimte om vooruit te kijken”, zegt Olaf Simonse van Wijzer in geldzaken. “Gelukkig zien steeds meer werkgevers financiële fitheid als onderdeel van duurzame inzetbaarheid van de medewerker.”

Financieel gezonde werknemers

Een financieel gezonde en veerkrachtige werknemer verricht met meer aandacht zijn of haar werk en heeft ruimte om vooruit te kijken. Geldzorgen bij medewerkers leiden vaak tot stress, concentratieverlies, een (tijdelijk) lager IQ, en zelfs verzuim. En dat merkt u als werkgever.

Een wegwijzer voor werkgevers

Deze website geeft inzicht in hoe u uw werknemers kunt faciliteren en hoe u financiële gezondheid een plek kunt geven in uw organisatie.

De aangeboden informatie is bestemd voor diegenen die zich bezig houden met personeelsbeleid en HR verantwoordelijkheid dragen.

Financiële gezondheid gedurende hele levensloop

Deze website behandelt onderwerpen die doorgaans niet zo snel ter tafel komen, maar wel essentieel zijn voor de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers in uw bedrijf: de financiële situatie van uw medewerker.

Hoewel het bestedingspatroon en de financiële huishouding van uw medewerker privé is, kunt u er zakelijk wel mee te maken krijgen. Niet alleen als uw medewerker geldzorgen heeft. Ook de verschillende momenten in de levensloop hebben financiële gevolgen voor uw medewerker en uw organisatie. Denk aan zwangerschap, onbetaald verlof en pensioen. Of: uw medewerker gaat scheiden. Een gebeurtenis van grote emotionele impact die vaak eveneens ingrijpende financiële gevolgen heeft.

Tips, checklisten, doorverwijzingen en meer…

Deze website biedt u een breed palet aan informatie, tools, checklisten en doorverwijzingen waarmee u uw medewerkers kunt ondersteunen. Ook geven wij u tips over de wijze waarop u uw medewerkers deze ondersteuning kunt aanbieden. Te denken valt hierbij aan informatie op uw interne website, het verspreiden van checklists, het aanbieden van (externe) voorlichting of door een doorverwijzing naar een passende en betrouwbare (hulp)organisatie.

Helpdesk voor werkgevers

Heeft u een vraag of een onderwerp dat niet aan bod is gekomen op deze website? Neemt u dan contact op met onze helpdesk.  

Initiatiefnemers

Financieel gezonde werknemers is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het NibudDivosa (vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein), NVVK (brancheorganisatie voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren) en Wijzer in geldzaken.

Bron : Nibud & financieelgezondewerknemers.nl

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...