Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Voor Opleidingsinstituten

Doelstelling:

Het VCMB wil het vak(gebied) Credit Management ontwikkelen door het ook onder de aandacht te brengen van onderwijsinstellingen en binnen het reguliere onderwijs in het bijzonder. Financiële opleidingen van MBO, HBO en universiteiten.
Het VCMB stelt een case en een game beschikbaar om studenten kennis te laten maken met alle veel facetten van credit management binnen een bedrijf, van de stategische kant ervan tot het gehele order-to-cash proces. wordt behandelt. Daarnaast organiseert zij tijdens de CreditExpo een challenge voor studenten.

VCMB challenge:

Jaarlijks organiseren wij in samenwerking met Hogescholen een credit management challenge voor HBO-studenten. Welke school bereidt haar studenten het beste voor op de financiële ins-en-outs van een bedrijf.

Studenten kunnen een stageplaats naar keuze winnen bij een van de VCMB-leden.

VCMB case Bora:

Bora is een schoenenfabrikant, een bedrijf dat mee wil gaan met de tijd: hip, modern, maar ook de klant met de lastige voet wil bedienen.

Welke sales, financiële, marketing en economische afwegingen moeten er worden genomen om het bedrijf rendabel en winstgevend te maken?
De case kan geïntegreerd worden in het bestaande lesmateriaal en worden aangeboden als een workshop of minor. De duur hangt af van wat de school wenst. Eerder maakten andere Hogescholen de volgende opdrachten bij de case.

 • Een analyse te maken van de debiteurenportefeuille
 • DSO berekeningen en hun impact
 • Een analyse te maken van de meegeleverde ‘cockpits’
 • Een advies over het credit management van Bora
 • Een analyse van de credit management probleemstelling
 • Een advies aan de directie
 • Een presentatie te geven aan de directie van Bora

Trainers van het VCMB geven vooraf een presentatie over de Bora case en credit management facetten die hierin zijn verwerkt, vervolgens gaan de studenten aan het werk. De trainers zijn bij in sommige gevallen ook bij de eindpresentatie aanwezig.

VCMB game:

chocolate_firm_small

Eindelijk credit management in een heuse business game. In september 2015 is de creditmanagement Chocolate Firm-game van start gegaan. In de game die voornamelijk wordt gespeeld door studenten economie en marketing worden keuzes aan deze jong professionals voorgelegd waarvan de uitkomsten direct gevolgen hebben voor de winstgevendheid en groei van de “Chocolat Firm”. Wie levert na 5 spelrondes de meest gezonde onderneming af? Neem een kijkje: Game Chocolate Firm

The Chocolate Firm is de meest moderne en complexe managementgame van Edumondo, welke in samenwerking met het VCMB is opgebouwd. De simulatie is geschikt voor hogere managers en laatste jaars studenten. Dit alles met een complexe en gedegen theoretische onderbouwing. Deelnemers ervaren concreet de consequenties als ze bijvoorbeeld de kwaliteit van de chocolade wijzigen. Blijven consumenten de chocolade dan nog kopen? Welke nieuwe markten boor ik aan? Hoe veranderen de kostenniveaus? En welke wijziging in de prijs moet dit hebben?

Strategie en feedback heeft extra aandacht gekregen in deze bedrijfssimulatie. Het marktmodel is opgedeeld in drie segmenten. Zo krijgen de studenten inzicht in de consequenties van de gekozen strategie en het gevoerde beleid. Per beslissingsgebied wordt aangegeven welke vragen studenten zichzelf moeten stellen om de juiste afweging te maken.

Op maat inzetbaar

De productiesimulatie is eenvoudig aan te kleden met aanvullende opdrachten om de focus binnen de simulatie te richten op een specifiek domein. Op deze manier kan ook een optimale aansluiting met het curriculum gerealiseerd worden.

Welke scholen doen al mee:

Het VCMB onderhoudt contacten met het LOOBE, Landelijk Overleg Opleidingenorgaan Bedrijfseconomie.
De case wordt op de volgende scholen gebruikt als lesmateriaal, workshop of minor:

 • Avans Hogeschool Breda
 • HAN Hogeschool Arnhem Nijmegen
 • HHS Haagse Hogeschool
 • HU Hogeschool Utrecht
 • HZ Hogeschool Zuyd
 • NHL Noordelijke Hogeschool Leeuwarden
 • Saxion Hogeschool
 • Stenden Hogeschool

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

 • Ingrid Kok
 • Tel. 0346-558055
 • e-mail : ingrid@vcmb.nl

 

 

 

 

 

 

Trainer

jurjen van aken

linkedin Jurjen van Aken
Vesting Finance
Tel. 035-7999215

Trainer

frans van den heuvel

linkedin Frans van den Heuvel
Graydon
Tel. 020-5679969

Trainer

paul otter

linkedin Paul Otter
Syncasso
Tel. 088-844 4222

Trainer

martijn le conge

linkedin Martijn le Congé
Aon Risk Solutions | Credit Solutions
Tel. 06 523 379 11

Trainer

tiemen vd woude

linkedin Tiemen van der Woude
Syncasso
Tel. 088-844 4222

© 2019 VCMB Maatwerk software door Way2Web

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...