Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Zijn schuldenrechter en incassoregister de oplossing?

 

1 op de 10 huishoudens heeft problematische schulden! Kabinet komt met plan:

Dat zijn slechts drie van de 40 acties waarmee het kabinet de komende periode mensen met schulden wil helpen. Dit doet het kabinet niet alleen. Het kabinet werkt samen met tientallen partijen om de schuldenproblematiek van verschillende kanten aan te pakken. Dat schrijft staatssecretaris Tamara van Ark aan de Tweede Kamer.

 

40 actiepunten

Een op de tien huishoudens in Nederland heeft problematische schulden. En een grote groep loopt het risico om in de schulden terecht te komen.

Dat is te veel vindt Van Ark. Om knelpunten weg te nemen, komt zij vandaag met 40 actiepunten. Voorkomen en goede begeleiding zijn daarbij de belangrijkste uitgangspunten.

Zo gaan incassokosten voor kleine boetes omlaag, en moeten iemands schulden in één keer bij de rechter worden behandeld.

Ook moet incasso zorgvuldiger gedaan worden. “Een schuldenaar moet te allen tijde in zijn levensonderhoud kunnen voorzien”, schrijft de staatssecretaris.

Toch is het volgens Nadja Jungmann, lector op de Hogeschool Utrecht, lang niet voldoende omdat de kern van het probleem niet wordt aangepakt. “Schuldhulpverlening is en blijft een gemeentelijke verantwoordelijkheid, zolang je die niet een duidelijke opdracht geeft wordt het probleem niet aangepakt.”

Waar komt de staatssecretaris mee?

Een greep uit de 40 actiepunten:

  • Het minimum-incassobedrag moet omlaag. Nu is dat 40 euro, ook al heb je een boete van een paar euro. Hoe hoog dat bedrag wordt, gaat het kabinet onderzoeken.
  • Ook bij lagere boetes moet het mogelijk worden om een betalingsregeling af te sluiten. Bij bedragen vanaf 75 euro moet het mogelijk worden om in termijnen te betalen.
  • Er komt een speciaal incassoregister. Alleen bureaus die voldoen aan alle eisen met betrekking tot oprichting, bedrijfsvoering en opleiding komen daarvoor in aanmerking. Gaat een incassobureau te vaak in de fout, dan wordt het beboet en verliest het registratie.
  • Er komt een experiment met een schuldenrechter waarbij de schulden van een persoon bij een en dezelfde rechter worden afgehandeld.
  • Voor de zomer volgt de consultatie van het wetsvoorstel waarin onder andere wordt geregeld dat mensen bij beslag op een bankrekening voldoende geld overhouden om van te leven.
  • Vrijwilligers moeten beter samenwerken met gemeenten. Zo komt er een landelijk dekkend netwerk van vrijwilligersprojecten.

Lees ook het Actieplan & initiatieven

Bron: NOS & Rijksoverheid

© 2018 VCMB Maatwerk software door Way2Web

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...