Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Digitaal verantwoord ondernemen in 10 stappen

Als ondernemer in het midden- en klein bedrijf wilt u elke dag vooruit. Daarom omarmt u graag nieuwe ICT-toepassingen. De bijbehorende beveiliging krijgt alleen vaak minder aandacht. Dat is een risico, want cybercriminelen komen u en uw klanten zo makkelijker op het spoor. De oplossing ligt in digitaal verantwoord ondernemen.

Internet is een zegen

Als ondernemer kunt u haast niet meer zonder internet. Want als u niet kunt e-mailen, hoe communiceert u dan met klanten en zakelijke relaties? En dankzij mobiel internet kunnen uw werknemers onderweg en thuis gewoon doorwerken. Dat is prettig en efficiënt. Maar door al deze toepassingen loopt u als ondernemer ook extra risico.

Maar kent ook risico’s

Voor veel ondernemers wordt cybercriminaliteit pas concreet als ze hiervan slachtoffer zijn geworden. De schade is vaak veel ingrijpender dan een computer die het niet meer doet. Denk aan misbruik van klantgegevens en de reputatieschade die dit veroorzaakt. Of het stilleggen van computergestuurde bedrijfsapparatuur, en daarmee uw productieproces.

Kennis ontbreekt vaak

De meeste ondernemers versleutelen hun wifi en gebruiken firewalls en antivirussoftware. Maar veel andere belangrijke maatregelen laten ze liggen. Kennis ontbreekt vaak en dat maakt uw onderneming kwetsbaar. Een goed voorbeeld is het gebruik van wachtwoorden. Korte wachtwoorden worden gemakkelijk gekraakt. Ook kennen cybercriminelen alle veelgebruikte wachtwoorden. Bedenk dus goede wachtwoorden en verander deze regelmatig.

Mkb steeds vaker doelwit

Overheden en grote bedrijven investeren al langer in hun digitale beveiliging. Cybercriminelen richten hun pijlen daarom steeds vaker op ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Bijvoorbeeld met ransomware, het op afstand ‘gijzelen’ van informatie in uw bedrijfsnetwerk. Maar ook fraude met digitale betalingen komt steeds vaker voor. Ook denkt een flink aantal ondernemers in het mkb dat het risico op cybercrime de komende vijf jaar voor hen zal stijgen.

Onderneem digitaal verantwoord

Cybersecurity hoeft niet te leiden tot grote investeringen. Met relatief eenvoudige middelen en enige discipline kunt u al digitaal verantwoord ondernemen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat als u het goede voorbeeld geeft, uw medewerkers deze kennis mee naar huis nemen en ook daar toepassen. Ook kunt u uw kennis delen met uw klanten. Zo zorgen we er met elkaar voor dat we veilig kunnen profiteren van de kansen van online zaken doen.

Openbare wifi

Als ondernemer wilt u dat uw werknemers overal hun werk kunnen doen, bijvoorbeeld als ze bij een klant zijn of in de trein zitten. Je wilt dat ze overal veilig en draadloos kunnen werken en toegang hebben tot bedrijfsinformatie. Met wifi kunnen u en uw werknemers draadloos internetten met een computer, tablet of smartphone. Op steeds meer locaties zijn openbare wifinetwerken beschikbaar. Erg handig natuurlijk! Het maakt werken een stuk flexibeler. Maar hoe veilig is het eigenlijk om met uw laptop te werken op een openbaar wifinetwerk?

Het antwoord is simpel: openbare wifi is niet veilig. Zelfs niet als het wifinetwerk is beveiligd met een wachtwoord. Het is voor een cybercrimineel heel eenvoudig om uw laptop, smartphone of tablet voor de gek te houden. Met speciale apparatuur kan hij een netwerk aanmaken met de naam van het openbare wifinetwerk waarop u wilt inloggen. U merkt er zelf niets van, maar als u verbinding maakt met het nepnetwerk, gaat al uw internet- en dataverkeer langs de hacker. Hij krijgt zo toegang tot veel van uw gegevens. Die kan hij gebruiken om identiteitsfraude te plegen, transactiegegevens van online bankieren aan te passen of in te loggen op uw e-mail, sociale media en DigiD.

Bring Your Own Device – BYOD

Bring Your Own Device (BYOD) is een manier van werken waarbij werknemers hun eigen computer, smartphone of tablet voor het werk gebruiken. Werknemers kiezen de apparatuur die het beste bij hen past. Dat zorgt voor meer tevredenheid en productiviteit. Maar er kleven ook de nodige risico’s aan.

U heeft als werkgever weinig tot geen controle over de beveiliging van het privé-apparaat van uw werknemer. U kent de wachtwoorden niet en u weet niet welke apps of programma’s uw werknemer precies gebruikt. Als een werknemer zijn tablet op vakantie verliest of zijn smartphone in de trein laat liggen, dan loopt uw bedrijf het risico gevoelige bedrijfsinformatie zoals klantgegevens, contracten of uitbreidingsplannen kwijt te raken. Ook wilt u als werkgever liever niet dat een werknemer onveilige openbare wifi gebruikt, bijvoorbeeld in een café of in de trein. Net zomin als u wilt dat uw werknemer vertrouwelijke informatie naar een privé-e-mailadres stuurt. Hoe garandeert u de veiligheid van uw bedrijfsinformatie wanneer u werkt met BYOD?

Lees de tien stappen voor digitaal verantwoord ondernemen! Download het complete artikel Digitaal verantwoord ondernemen in 10 stappen

bron : softwarepakketten.nl

Gerelateerde artikelen

Zorgen over geld? Praten helpt!

Zorgen over geld? Praten helpt!

Onze samenleving gaat er steeds meer vanuit dat mensen op eigen kracht hun leven vormgeven. Het oplossen van problemen valt daar ook onder. Mensen pra...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...