Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Let op bij het afsluiten van een lening

De AFM komt nog altijd misstanden tegen op de markt voor consumptieve leningen. We krijgen bijvoorbeeld enkele tientallen keren per jaar meldingen over personen die een vergoeding vragen voor een lening, maar die nooit daadwerkelijk over de brug komen met die lening. Zij adverteren vaak via advertentiewebsites en via advertenties in regionale dagbladen. Het televisieprogramma Opgelicht?! besteedde dinsdag 24 februari aandacht aan deze vorm van oplichting.

Marcus Wagemakers, hoofd van de afdeling marktintegriteit en handhaving van de AFM, zei in deze uitzending dat hier sprake is van de absolute onderkant van de markt, die misbruik probeert te maken van financieel kwetsbare consumenten. Hij wees op een aantal aandachtspunten, waar je op kunt letten als je een lening wilt afsluiten.
* Een lening kan grote gevolgen hebben voor je financiële situatie. Wees bedachtzaam en denk goed na voordat je een lening afsluit. Vraag je af of je überhaupt een lening nodig hebt. Laat je niet onder druk zetten.
* Controleer op onze website of een aanbieder een vergunning heeft van de AFM. Om een lening te mogen verstrekken aan consumenten, is een vergunning van de AFM verplicht. Op vergunninghouders zijn specifieke regels van toepassing. Een vergunning biedt overigens geen garantie dat een partij zich aan de regels houdt.
* Betaal nooit vooraf een bedrag om een krediet te krijgen. De AFM heeft nog nooit een betrouwbare partij gezien die een vergoeding vooraf vraagt voor het verschaffen van een lening.
* Een bemiddelaar in leningen mag geen vergoeding van je vragen. Hij krijgt al provisie van de kredietaanbieder. Let daar dus op en laat je goed voorlichten. Let op eventuele bijkomende kosten, bijvoorbeeld voor advies over bepaalde verzekeringen. Je bent niet verplicht om je over bijverzekeringen te laten adviseren.
* De maximale toegestane rente op jaarbasis voor consumptieve leningen is 14 procent sinds 1 januari 2015.

Meer informatie over leningen vind je op onze website. Wanneer je vragen hebt of een klacht wilt indienen over een aanbieder, neem dan contact op met ons Meldpunt via telefoonnummer 0800-5400 540 (gratis) of maak gebruik van het contactformulier.
De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. Wij bevorderen eerlijke en zorgvuldige financiële dienstverlening aan consumenten, particuliere beleggers en (semi-) professionele partijen. We zien toe op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten. Ons streven is het vertrouwen van consumenten en ondernemingen in de financiële markten te versterken, ook internationaal. Op deze manier draagt de AFM bij aan de stabiliteit van het financiële stelsel, het functioneren van de economie, de reputatie en de welvaart van Nederland.
Bron: AFM

Gerelateerde artikelen

Zorgen over geld? Praten helpt!

Zorgen over geld? Praten helpt!

Onze samenleving gaat er steeds meer vanuit dat mensen op eigen kracht hun leven vormgeven. Het oplossen van problemen valt daar ook onder. Mensen pra...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...