Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Tips om als ZZPer betaald te krijgen

De meeste ZZP’ers werken als freelancers, en maken gebruik van een contractvorm waarbij een bedrijf of een individu zich verbindt om een prestatie te leveren voor een opdrachtgever. Dit biedt voordelen voor de opdrachtgever (geen verzekeringsplicht) maar ook voor de ZZP’er. Denk bijvoorbeeld aan thuiswerken, de vrijheid om je tijd in te delen, de diversiteit van werkzaamheden of het zelf bepalen van de risico’s (verzekeringen, spaargeld).

• Zorg dat je debiteurenbeheer op orde is
• Informeer naar financiële situatie opdrachtgevers
• Handel snel bij wanbetaling

Toch zijn er als ZZP’er ook nadelen. Onzekere en vaak wisselende werkzaamheden hebben namelijk een groot effect op je inkomsten. En als je werk doet voor een opdrachtgever, is het belangrijk dat je ook daadwerkelijk betaald krijgt.

Factureren

Nu zit er natuurlijk verschil in werkzaamheden van freelancers. Soms werk je thuis zelfstandig aan een opdracht, in andere gevallen zit je op locatie. Maar in vrijwel alle gevallen ben je zelf degene die moet factureren aan de opdrachtgever. En als je hebt gefactureerd, is het ook zaak dat je die betaling zo snel mogelijk binnen krijgt. Ook al ben je maar een kleine onderneming en ken je de opdrachtgevers allemaal erg goed, een wanbetaling kan enorm nadelige gevolgen hebben. Zorg er daarom voor dat je ook als ZZP’er je debiteurenbeheer goed op orde hebt.

Tips om je facturen betaald te krijgen:

1. Check hoe (bekende) opdrachtgevers er financieel voor staan.
Dit kan bijvoorbeeld eenvoudig met bedrijfsinformatie over je opdrachtgevers.

2. Zorg dat je op tijd factureert, maak duidelijke afspraken over (deel)facturen en beschrijf deze in een contract.
Herkenbaar voor veel freelancers is dat de werkzaamheden pas aan het einde van de opdracht factureert. Wanneer er veel werk in een opdracht zit, kan het raadzaam zijn om gedurende de werkzaamheden deelfacturen te versturen. Zo voorkom je dat je lange tijd zonder geld zit en heb je altijd de mogelijkheid om je werkzaamheden stil te leggen wanneer betaling uitblijft.

3. Check of facturen (op tijd) betaald worden. Opvolging van de facturen is enorm belangrijk.
Wanneer het gaat om grote bedragen kan het handig zijn om voor de vervaldatum van de factuur contact op te nemen met de opdrachtgever. Dan kun je vragen of deze in orde is, en op welke datum je de betaling kunt ontvangen. Mocht er discussie ontstaan over de factuur, dan weet je dit op tijd en kun je indien nodig maatregelen treffen.

4. Onderneem actie als de factuur op afgesproken datum nog niet is betaald.
Dit gaat vaak het beste door je eigen contactpersoon hier op een vriendelijke manier mee te confronteren.

5. Leg werk stil als betaling uitblijft.
Als blijkt dat na deze herinnering je banksaldo nog steeds niet is gestegen, kun je er als freelancer ook voor kiezen om het werk voor deze opdrachtgever stil te leggen. Natuurlijk is dit alleen mogelijk wanneer er nog werkzaamheden open staan. Hiermee kun je de opdrachtgever in sommige gevallen aardig voor het blok zetten. Uiteraard is de persoonlijke relatie die je met de opdrachtgever hebt van belang voordat je een dergelijke beslissing neemt, want dit kan ook gevolgen hebben voor toekomstige opdrachten. Toch is dit een duidelijk signaal zijn voor de opdrachtgever.

6. Laat incasso organisatie de factuur innen.
Als zelfs de persoonlijke benadering niet heeft geholpen kun je natuurlijk bij wanbetaling de boel uit handen geven aan een incasso organisatie. Zorg er dan wel voor dat je hier niet te lang mee wacht, want hoe langer een bedrag open staat, hoe moeilijker het wordt om te incasseren.

Lees meer.

Gerelateerde artikelen

Zorgen over geld? Praten helpt!

Zorgen over geld? Praten helpt!

Onze samenleving gaat er steeds meer vanuit dat mensen op eigen kracht hun leven vormgeven. Het oplossen van problemen valt daar ook onder. Mensen pra...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...