Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Tips voor een betere gap analysis

Meet de performance van jouw credit management

Hoe meet je de performance van credit management binnen jouw organisatie? Van de verschillende methoden zijn gap analysis en benchmarking twee populaire opties. Lees hieronder meer over gap analysis en lees ook ‘Ontdek je sterke punten met benchmarking’. Check regelmatig onze website voor meer inspiratie over hoe je jouw credit management kunt verbeteren.

Wat is een gap analysis?

Gap analysis is een manier om je huidige performance te vergelijken met je doelen. Dit betekent dat je het gat of de ‘gap’ gaat blootleggen tussen de meest optimale aanpak en jouw huidige aanpak. Je kunt verschillende methodes hanteren om te bepalen, verzamelen en begrijpen wat de verschillen zijn tussen wat jouw organisatie nodig heeft en hoe de huidige situatie is. Vervolgens bepaal je met welke middelen je het gat tussen deze twee situaties gaat overbruggen.

Wat zijn de voordelen voor jou?

Je kunt gemakkelijk de weg kwijtraken in de overvloed van complexe data. Een gap analysis geeft houvast om aan te tonen hoe succesvol jouw credit management team kan zijn onder verschillende omstandigheden. Door de juiste data te analyseren en actie te ondernemen , bereik je direct tastbare resultaten. Als blijkt dat verschillende teamleden betere resultaten boeken bij verschillende soorten klanten, kun je je beleid hierop aanpassen. Door klanten in verschillende profielen te groeperen en toe te wijzen aan de credit collector die het meest geschikt is voor deze groep behaal je een hoger rendement.

Het vergelijkingsproces kan toegepast worden op verschillende situaties, waardoor je duidelijkheid krijgt over de gebieden waarin jouw organisatie nog geen optimaal rendement behaald. Gap analysis levert dus korte en lange termijn voordelen op. Je kunt direct aandacht schenken aan bestaande tekortkomingen of opkomende problemen signaleren en voorkomen dat deze groter worden. Voor de lange termijn kunnen structurele verbeteringen waardevolle tijd en resources vrijmaken.

Waar begin je?

Om maximaal resultaat uit de gap analysis te halen is het belangrijk om vooraf te bepalen welk doel je hebt voor credit management binnen jouw organisatie. Welke rol wil jij spelen en welke verantwoordelijkheden wil je dragen? Met welke afdelingen wilt je samen werken en informatie uitwisselen? Wees daarbij creatief en bekijk vooral waar successen te behalen zijn. Het is cruciaal om je ideeën om te zetten in duidelijke doelen die kwantificeerbaar en dus meetbaar zijn.

Wanneer dit duidelijk is, zou je een goed idee moeten hebben van de informatie die nodig is en waar deze vandaan moet komen. Geïntegreerde credit management software maakt het gemakkelijk om informatie van elk klantcontact en elk moment van de customer lifecycle in te zetten in de analyse.
Gecombineerde analyse: gap analyse en benchmarking
Vaak werkt gap analysis het beste wanneer je het combineert met benchmarking. Het grootste voordeel hiervan is dat benchmarking een grote hoeveel informatie biedt die gebruikt kan worden om de gap analysis uit te voeren, denk aan informatie over concurrenten.

Informatie die met een benchmarking project is verzameld, kan een goed beeld geven van hoe verschillen tussen jou en je concurrenten jouw performance beïnvloeden. Het kan duidelijk maken hoeveel verder je zou kunnen zijn, maar ook hoeveel moeite het anderen (ook) kost om vorderingen te maken op bepaalde gebieden, wat helpt om realistische en ambitieuze doelen te bepalen.

De waarde van jouw data

Nu je de benodigde informatie hebt verzameld, is het belangrijk om de juiste tools in te zetten die inzichtelijk maken waar de performance van je credit management team het sterkst en het zwakst is. Analytische tools kunnen hiervoor zeer waardevol zijn, maar het is belangrijk om breder te kijken naar de beschikbare informatie. Vergeet niet dat wanneer een concurrent met een bepaalde aanpak weliswaar een hogere omzet kan genereren, maar dat dit niet van toegevoegde waarde hoeft te zijn voor de mate van klanttevredenheid.

De volgende stap naar tastbaar resultaat

Zoals bij elke analyse, zal ook de gap analysis alleen toevoegde waarde hebben als je ook werkelijk actie onderneemt op basis van de inzichten die met de analyse zijn ontdekt. Of je er nu voor kiest om inspiratie te halen uit een goed voorbeeld van een concurrent of zelf een nieuwe strategie ontwikkelt, het is belangrijk om de processen te integreren in de dagelijkse werkzaamheden en de successen in de gaten te houden. Het blijft belangrijk om te weten welke richting je credit management team op gaat en hoe het gaat in dit proces. Dit geeft je de mogelijkheid om ‘on track’ te blijven en het maximale uit de gap analyse te halen.

Gerelateerde artikelen

Zorgen over geld? Praten helpt!

Zorgen over geld? Praten helpt!

Onze samenleving gaat er steeds meer vanuit dat mensen op eigen kracht hun leven vormgeven. Het oplossen van problemen valt daar ook onder. Mensen pra...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...