Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Alternatieve financieringsvorm krijgt voet aan de grond

De alternatieve financieringsvormen ‘MKB Financiering’ en het ‘MKB Impulsfonds’ die vorig jaar zijn opgericht, lijken hun weg naar het midden- en kleinbedrijf te hebben gevonden. Dit is goed nieuws, vindt MKB-Nederland. De ondernemersorganisatie maakt zich hard voor verbreding van het financieringsaanbod naast de traditionele banken.

De fondsen geven aan dat zij in toenemende mate leningen verstrekken. Beide fondsen richten zich op het kleinere mkb met een financieringsvraag tot 1 miljoen euro. De successen tonen aan dat er behoefte bestaat aan een dergelijke financieringsfaciliteit. Zeker nu de economie de weg omhoog heeft ingeslagen hebben ondernemers externe financiering in het bedrijf hard nodig om te kunnen investeren.
Het initiatief ‘MKB Financiering’ is een samenwerkingsverband van ABN AMRO en een groep van negen verzekeraars en opgericht in juni 2014. In totaal hebben de bank en verzekeraars een bedrag van 280 miljoen euro beschikbaar gesteld (ieder de helft) voor leningen tussen 75.000 en 1 miljoen euro.
Het MKB Impulsfonds is eind november 2014 van start gegaan en verstrekt leningen tussen de 250.000 en 1 miljoen euro. Het Pensioenfonds Detailhandel is de eerste investeerder met 40 miljoen euro. Het MKB Impulsfonds verwacht snel ook andere institutionele beleggers aan te trekken die het vermogen van het MKB Impulsfonds vergroten.

Eerste 75 miljoen euro naar klein MKB

Verzekeraars en ABN AMRO: samenwerking werpt vruchten af

Een groep van negen verzekeraars en ABN AMRO hebben vanuit de vorig jaar juni aangekondigde samenwerking MKB Financiering de eerste 75 miljoen euro verstrekt aan het midden- en kleinbedrijf (MKB). Het gaat om leningen tussen de 75.000 en 1 miljoen euro.
Op alle leningen die sinds 2014 zijn verstrekt en die binnen de afspraken vallen, delen ABN AMRO en de verzekeraars evenredig het risico en het rendement. In februari werd de mijlpaal van 75 miljoen euro kredietvolume bereikt.
De samenwerking MKB Financiering is één van de eerste gezamenlijke financieringsinitiatieven die zo snel en op deze schaal het MKB financiert. Hiervoor is door ABN AMRO en de verzekeraars Achmea, Aegon, a.s.r., Delta Lloyd, Generali, De Goudse, Nationale-Nederlanden, VIVAT Verzekeringen en VvAA in totaal 280 miljoen euro beschikbaar gesteld. De looptijd van de leningen bedraagt maximaal zeven jaar. Voor verzekeraars is de samenwerking een goede mogelijkheid om te investeren in het MKB in Nederland en voor ABN AMRO is het een nieuwe bron van funding en kapitaal.

Goede samenwerking

De samenwerkende partijen zijn enthousiast over de goede samenwerking en de leningen die reeds zijn verstrekt:
Richard Weurding, Algemeen Directeur Verbond van Verzekeraars: “Verzekeraars investeren reeds 60 procent van het door hen beheerde vermogen in Nederland. Met deze investering in het MKB dragen we graag ons steentje bij aan deze doelgroep om de economie verder te stimuleren”.
Ruut Meijer, Algemeen Directeur Commercial Clients bij ABN AMRO: “We zitten al op een aanzienlijk kredietvolume. De samenwerking werpt zijn vruchten af. En belangrijker nog: de bijbehorende infrastructuur staat en daarmee is er voor de bank een waardevolle extra bron van funding en kapitaal ontstaan”.
Jacob de Wit, Directievoorzitter Actiam: “Actiam is verheugd om bij te kunnen dragen, door samen met gezamenlijke verzekeraars dit maatschappelijk initiatief vorm te geven. Het initiatief past goed bij ons werk om voor al onze klanten verantwoord en met maatschappelijke impact te investeren”.
Vertrouwd loket
Het kredietacceptatiebeleid en het kredietverleningsproces zijn bij deze financieringen niet anders dan anders. Er gelden dezelfde acceptatievoorwaarden, aan de voorkant blijft ABN AMRO gewoon het vertrouwde loket voor ondernemers in het MKB.
bron: MKB.nl en vvv.nl

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...