Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Beveiliging tegen cybercrime te duur voor MKB-er

Wel of niet beveiligen tegen cybercrime? Voor veel MKB-bedrijven zijn de investeringen die hiervoor nodig zijn te kostbaar. Zo stelt zakelijk dienstverlener Deloitte op basis van eigen onderzoek.

cyber.jpg

Voor ondernemingen met een omzet onder de €100 miljoen vallen de kosten voor maatregelen tegen   computercriminaliteit al gauw te hoog uit. Volgens de onderzoekers zijn de uitgaven voor een adequate   cyberbeveiliging, afgezet tegen de omzet, voor een MKB-bedrijf dubbel zo hoog als voor een groot bedrijf.   Volgens Deloitte doen ondernemers alleen het hoognodige en dat brengt het hele bedrijfsleven in gevaar.   Hackers kunnen via een lek bij een kleine toeleverancier alsnog binnenkomen bij grotere ondernemingen.

Een op de vijf bedrijven

Onlangs meldde het CBS dat ruim 20 procent van de bedrijven met minstens tien medewerkers in 2016 met cyberaanvallen te maken hadden. Vooral bedrijven in de financiële sector en de energiesector hadden hier last van. Bij de helft van de getroffen bedrijven leidden deze aanvallen tot kosten.

Volgens het CBS wordt maar 25% van de cybercrimedelicten gemeld. Dat is minder dan vier jaar eerder. Toch neemt de dreiging van ransomware (afpersvirussen), phishing en andere vormen van cybercriminaliteit toe. Alleen al in Nederland leidt cybercrime jaarlijks tot bijna € 10 miljard aan schade.

Deloitte geeft voor tweede keer inzicht in potentieel waardeverlies BV Nederland

Het totale waardeverlies door cyberrisico’s voor het midden- en kleinbedrijf wordt geschat op 1 miljard euro op jaarbasis. Voor de gehele Nederlandse economie ligt dit bedrag op 10 miljard euro of 1,3% van het BBP. Deloitte heeft voor de tweede keer cyberrisico’s in Nederland gedetailleerd en gekwantificeerd in beeld gebracht op basis van data-analyse.

Eerder berichtte het Rathenau Instituut al dat het Nederlandse midden- en kleinbedrijf hoort bij de groep die het meest kwetsbaar is voor hackers. Uit Deloitte’s analyse wordt dit bevestigd. MKB-bedrijven worden daarom steeds vaker het slachtoffer van cybercrime, terwijl tegelijkertijd afdoende cybersecurity steeds minder betaalbaar wordt voor deze groep. Maarten van Wieren, cybersecurityexpert bij Deloitte: “MKB-bedrijven hebben vaak een minder volwassen cybersecuritybeleid of reageren alleen na incidenten, terwijl de cyberaanvallen tegelijkertijd verfijnder en complexer worden.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

Van Wieren vervolgt: “Enerzijds is het midden- en kleinbedrijf zelf kwetsbaar voor cyberaanvallen, anderzijds vormt hun kwetsbaarheid een risico voor grotere bedrijven gezien hun rol als toeleverancier. Bovendien wordt er steeds vaker allerlei digitale informatie uitgewisseld die via MKB-bedrijven gemakkelijk kan worden buitgemaakt door cyberaanvallers. Het op orde brengen van de cyberveiligheid van MKB-bedrijven is daarmee een gedeelde verantwoordelijkheid geworden. Publiek-private samenwerking is steeds belangrijker en alleen door samen te werken, kunnen we tot een weerbare en sterke digitale economie komen.”

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...