Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Bierbrouwer onder vuur vanwege betalingstermijn

’s Werelds grootste bierbrouwer AB InBev ligt onder vuur, vanwege zijn lange betaaltermijnen voor leveranciers. De biergigant betaalt zijn leveranciers pas na 120 dagen, terwijl afnemers hooguit 30 dagen krijgen om te betalen.Drankhandelaren, cafébazen en belangenbehartigers vinden dat de brouwer zijn machtspositie misbruikt, aldus de Belgische krant De Tijd.
De late betaling van de facturen, vergroot het risico op liquiditeitsproblemen bij leveranciers. De krant sprak de leveranciers en afnemers, waaruit blijkt dat er een groot ongenoegen bestaat over de korte betalingsperiode voor afnemers. Drankhandelaren moeten de facturen binnen 15 tot 30 dagen betalen, maar in praktijk krijgen de afnemers niet meer dan 15 dagen de tijd.

Vijf maanden wachten op betaling

Ook aan de leverancierszijde heerst onvrede. Zo zou de bierbrouwer een leverancier hebben gevraagd facturen te postdateren naar een maand later. Daardoor moet de leverancier zelfs vijf maanden wachten op de betaling, terwijl hij zelf ook facturen van zijn eigen leveranciers binnenkrijgt.

AB InBev is terughoudend

AB InBev reageert terughoudend. ‘Betalingsvoorwaarden worden in onderling overleg bepaald als onderdeel van de commerciële onderhandelingen’, zegt de brouwerij in een reactie tegen de De Tijd. ‘De betalingstermijn is slechts één element in de globale overeenkomst met elk van hen. We moedigen onze leveranciers aan ons rechtstreeks te contacteren in geval van moeilijkheden.’

120-daagse betalingstermijn

AB InBev voerde de 120-daagse betalingstermijn in 2009 eenzijdig in. Volgens de Europese regels is er strikt genomen een betalingstermijn van 30 dagen, na ontvangst van de factuur. Echter, indien overeengekomen, mag die betaaltermijn verlengd worden. Een voorwaarde is dat deze termijn niet onredelijk mag zijn voor de leverancier. Nu pleitten belangenorganisaties voor aanpassing van de Belgische wet, waardoor de betalingstermijn niet langer dan 30 dagen mag zijn.
bron: inkoperscafe.nl

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...