Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

E-facturatie: Je kunt er niet meer omheen

Zoals het in de titel al zegt, je kunt niet meer om e-facturatie heen als ondernemer. Sinds 1 januari 2017 is het namelijk voor bedrijven, die aan de overheid leveren, verplicht om te digitaal te factureren. Daarnaast is e-facturatie ook een efficiënte en effectieve manier om je facturatie te doen. De overheid is het niet voor niets gaan standaardiseren.

Wat is e-facturatie?

E-facturatie geeft je de mogelijkheid om geautomatiseerd een gestructureerde digitale factuur op te stellen en te versturen. Eenvoudig kan een e-factuur van het ene systeem automatisch worden verwerkt in het andere systeem. Het vergemakkelijkt dus het facturatieproces met beperkte menselijke tussenkomst.

Welke rol speelt de overheid hierin?

Het kabinet heeft in samenspraak met het bedrijfsleven besloten dat per 1 januari 2017 alle partijen die aan de Rijksoverheid leveren digitaal hun facturen dienen aan te leveren. Dit geldt alleen bij nieuwe inkoopovereenkomsten. De overheid wil hiermee een voorbeeld zijn voor andere bedrijven en hoopt hiermee een trend te zetten, om e-factureren in Nederland definitief op de kaart te zetten.

Waarom e-factureren?

E-factureren heeft voordelen voor zowel de overheid als de leverende partijen. Het versnelt het factureringsproces door de automatisatie van de meeste handelingen. Voor de Rijksoverheid is het ook echt een uitkomst omdat zij jaarlijks miljoenen facturen binnen krijgen. Voor een groot deel werden deze facturen nog handmatig verwerkt, wat om grote inspanning vroeg. Het gevolg hiervan dat ze de toestroom niet aankonden en betaalachterstanden ontstonden. De verplichte invoering van e-factureren voorkomt dit soort ongemakken. Ook voor ondernemers heeft het werken met e-facturatie veel voordelen. Je hebt minder papierwerk, hebt overal toegang tot je gegevens, kunt werken met templates en kunt de factuur laten automatiseren. Met een factuurprogramma kun je dus snel een factuur maken. Daarnaast is ook veilig in gebruik. De beveiliging van een factuurprogramma is waterdicht en het systeem maakt geregeld een back-up van alle data.

Wat kan ik met de UBL-functie?

Ben je al overgestapt op e-facturatie? Let er dan ook op dat de facturatiesoftware die je gebruikt ook de Universal Business Language (UBL)-functionaliteit heeft. Met deze toepassing wordt een factuur in pdf- en UBL-formaat gemaakt en verstuurd. Het pdf-formaat dient voor de leesbaarheid en het UBL-formaat maakt een automatisch boekingsvoorstel in het boekhoudprogramma. Hierdoor vervalt handmatige verwerking en wordt tijd bespaard. Wil je gebruikmaken van facturatiesoftware, maar weet je nog niet welke aanbieders klaar zijn voor UBL? Recent heeft GBNed de website UBL Ready gelanceerd. Hier zie je een overzicht van alle software-aanbieders die de UBL-functionaliteit al hebben.

Facturatiesoftware proberen?

Wil je facturatiesoftware gebruiken maar weet je nog niet welk systeem het beste bij jouw situatie past? Probeer dan eerst eens een aantal programma’s om een beetje feeling met het systeem te krijgen. De meeste facturatiesoftware-aanbieders geven de mogelijkheid om het systeem veertien tot dertig dagen te testen, zodat je vervolgens een goede keuze kunt maken. Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op met een van de leden van het VCMB. Zij informeren je graag verder. Succes!

Bron : Youngstartup.nl

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...