Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Werkt stimulering ECB positief voor kredieten?

Cijfers over kredietverlening van de Europese Centrale Bank (ECB) die donderdag zijn gepubliceerd, wijzen op verder economisch herstel in de eurozone, zeggen experts, die suggereren dat de monetaire stimulering vrucht begint te dragen.
De cijfers laten zien dat de kredietverlening aan bedrijven en huishoudens in februari hoger was dan een maand eerder. De leningen aan bedrijven stegen met EUR8 miljard en de kredieten aan huishoudens met EUR1 miljard. De groei van de geldhoeveelheid M3 bedroeg in februari bovendien 4%, meer dan de 3,7% groei van januari.

Stimulering

“De stimulering door de ECB slaagt erin de geldgroei te versnellen”, stelt econoom Howard Archer van IHS.
Ook een nadere blik op de details is bemoedigend, zeggen economen, wijzend op de M3-component M1. Deze aanduiding voor snel opneembaar geld groeide in februari met 9,1% en 8,9% in januari.

M1 is het “meest liquide geld in de reele economie. Als dat groeit, dan staat er meer geld op betaalrekeningen dat kan worden uitgegeven”, zei econoom Christian Schulz van Berenberg. Hij voegde daaraan toe dat dit een goede indicator is voor het bruto binnenlands product over negen maanden. “De reele M1-indicator wijst op een sterke versnelling van de economische groei tegen het einde van dit jaar.”

Ook andere economen zijn positief over M1. “M1 is een van de beste leidende indicatoren van de cyclus van bedrijvigheid in de eurozone, en een sterke groei van M1 wijst op een versnelling van de economische groei in de komende kwartalen”, zei econoom Teunis Brosens van ING.
De ECB zit in de eerste maand van zijn opkoopprogramma van staatsobligaties, ook wel bekend als Quantitative Easing of QE, waarmee de centrale bank meer dan EUR1.100 miljard aan contanten in de economie van de eurozone pompt.

Doelstelling ECB

De centrale doelstelling van de ECB is om de inflatie te laten stijgen tot een niveau van iets minder dan 2%. In februari daalden de consumentenprijzen in de eurozone met 0,3% op jaarbasis. De inflatie is daarmee veel lager dan de doelstelling van de ECB.
De centrale bank startte vorig jaar ook een programma van vierjarige leningen, waarmee banken vrijwel gratis geld kunnen lenen bij de ECB, mits zij dat gebruiken voor kredietverlening aan kleine en middelgrote bedrijven in de eurozone.
bron: Beurs.nl

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...