Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Banken laat met communicatie over PSD2

Nederlandse banken wachten voorlopig nog af met het informeren van hun klanten over de implicaties van de nieuwe Europese betaalrichtlijn PSD2. Dat blijkt uit een rondgang van het FD langs de banken.

Hun weinig actieve houding is opvallend aangezien technologiebedrijven al over drie maanden mogen meekijken in de klantdata van banken, wanneer de klant daartoe opdracht geeft. Wijzigingen in de algemene voorwaarden van betaalrekeningen moeten bovendien twee maanden vóór invoering aan de klant duidelijk worden gemaakt.

Geen haast

De richtlijn treedt op 13 januari 2018 in werking, wat wil zeggen dat banken hun klanten vóór 13 november dit jaar moeten informeren. Ondanks het feit dat de banken nog maar een paar weken de tijd om hebben om hun klanten te informeren, maken zij vooralsnog geen haast.

‘Klanten denken dat je direct alle deuren open zet voor techbedrijven om mee te kijken in je bankdata’• Rabobank

Tot nu toe heeft alleen Rabobank de algemene voorwaarden van zijn betaalrekening aan PSD2 aangepast. De bank stelde zijn klanten afgelopen week op de hoogte. Dat zorgde direct voor een toestroom van vragen bij de klantenservice. ‘Je merkt dat mensen het een lastig onderwerp vinden’, aldus de woordvoerder. ‘De context van PSD2 is niet bij iedereen duidelijk. Klanten denken dat je direct alle deuren open zet voor techbedrijven om mee te kijken in je bankdata.’

Kosten

In de nieuwe algemene voorwaarden van Rabobank staat een aantal opvallende zaken. Zo houdt de bank de optie open om zelf betaaldiensten te gaan ontwikkelen, sluit ze niet uit dat het gebruik van data van de bank voor fintechs in specifieke gevallen geld zal kosten en behoudt ze het recht voor om partijen te weigeren. ‘Omdat er nog zoveel niet bekend is, hebben we de voorwaarden ruim opgesteld’, laat de woordvoerder weten.

Rabobank doet op het moment ervaring op door een aantal speciaal geselecteerde partijen toegang te geven tot klantdata. Onder andere de Zweedse betaaldienstverleners Sofort en Trustly hebben een contract met Rabobank. ‘Door vroeg te laten zien dat toegang tot de rekening oké is, zorgen we ervoor dat consumenten kunnen wennen aan het idee van PSD2.’

Daarnaast experimenteert het bedrijf met de API van concurrent Bunq om zelf ervaring op te doen met het ontwikkelen van PSD2-diensten. Via zo’n application programming interface kunnen twee verschillende partijen informatie uitwisselen.

Onduidelijkheden

ABN Amro laat weten dat een aanpassing van de voorwaarden aanstaande is. Triodos Bank wacht af totdat alle onduidelijkheden uit het dossier zijn. Zo woedt er nog een felle strijd tussen de banken, de Europese Commissie en de fintechs over de vraag op welke wijze fintech-bedrijven toegang krijgen tot klantdata en is de richtlijn nog niet in iedere lidstaat verankerd in de nationale wet. Nederland verwacht bijvoorbeeld pas rond de zomer de wet in de Eerste Kamer te behandelen.
‘Het heeft geen zin om de voorwaarden nu aan te passen’, aldus de woordvoerder van Triodos. ‘We zijn buitengewoon terughoudend met gegevensverstrekking. Zolang we niet weten hoe de wet eruit gaat zien, doen we niets.’

Impact

Ook Knab en de Volksbank wachten af totdat er meer duidelijk is over de invoering van de PSD2-wetgeving in Nederland. De Volksbank kondigt aan de komende weken op zowel de internetpagina’s van dochters SNS Bank als ASN Bank zijn klanten te zullen informeren over de gevolgen van de nieuwe regels.

ING paste op 12 september de algemene voorwaarden aan met PSD2 in het achterhoofd, maar is veel minder ver dan Rabobank. De belangrijkste aanpassing: ING verzamelt bankgegevens, maar gaat deze nog niet delen met derden. ‘Dat is pas aan de orde als de technische invulling van PSD2, naar verwachting medio 2019, bekend wordt’, zegt de woordvoerder.

PwC publiceert dinsdag een onderzoek onder 39 banken uit achttien Europese landen. Volgens het advieskantoor is 38% van de banken nog bezig met het bepalen van de impact van PSD2, terwijl slechts 9% de vereisten al implementeert.

Bron: FD , Illustratie: Getty Images

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...