Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Boeterente voor groot bedrijven?

Grote bedrijven die hun kleine leveranciers steevast te laat betalen moeten worden aangepakt, volgens het CDA en ONL.

Grote bedrijven die hun, veelal kleinere, leveranciers regelmatig te laat betalen, moeten worden aangepakt. Bij overschrijding van de wettelijke termijn van zestig dagen moeten ze een rente betalen van 8,15%. Uitstel van betalen wordt op deze manier onaantrekkelijk gemaakt, dat stellen CDA en ondernemersclub ONL Voor Ondernemers (ONL) in een initiatiefnota. Zo schrijft FD.nl.

De veelgehoorde klacht onder mkb’ers is dat zij steeds langer moeten wachten tot de rekeningen worden betaald. Grote bedrijven schuiven zo de liquiditeitsproblemen door naar de kleine toeleveranciers. PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer trok begin februari al aan de bel en ook afgelopen donderdag werd er een onderzoek vrijgegeven van OpenCompanies, waaruit blijkt dat er per (kleine) ondernemer gemiddeld 35.000 euro aan rekeningen openstaat.

Wetgeving makkelijk te omzeilen

CDA-Kamerlid Agnes Mulder en Hans Biesheuvel van ONL geven aan dat het oprekken van de betalingstermijn mogelijk gemaakt wordt, doordat de huidige wetgeving uit 2013 makkelijk te omzeilen is. “Er wordt door grote bedrijven misbruik gemaakt van de uitzonderingsclausules van de huidige wet”, aldus Biesheuvel. Grote bedrijven kunnen makkelijk met toeleveranciers afspreken dat de betalingstermijn langer is dan de wettelijke dertig dagen, met uitloop naar zestig dagen.

Leveranciers maken geen vuist

ONL en CDA stellen dat er op deze manier een ‘leverancierskrediet’ ontstaat. Afnemers rekken hun betalingstermijnen op, zodat ze het geld langer op de bank kunnen laten staan en rente trekken. Kleine toeleveranciers financieren zo de late betaling van hun klanten. Daar durven ze op hun beurt geen vuist tegen te maken, omdat ze bang zijn hun klant te verliezen. Het is echter hun liquiditeitspositie die onder druk komt te staan. “En dat is slecht voor de economie”, zegt Mulder.

Handelsrente van 8% betalen

De initiatiefnota dwingt bedrijven om de wettelijke handelsrente van ruim 8% te betalen als ze zestig dagen overschrijden. Het rentevoordeel voor bedrijven om laat te betalen, verdwijnt op deze manier. De wet moet alleen gelden voor afnemers met een jaaromzet van minstens 40 miljoen, die meer dan 249 werknemers in dienst hebben en producten of diensten afnemen van mkb’ers.

Lees meer in het artikel: FD 05032015
bron: FD en ONL en Nancy van Bemmel

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...