Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Familiebedrijven: openheid over aandeelhouders

Familiebedrijven worden verplicht hun grootaandeelhouders te laten inschrijven in een openbaar register. Dit is de consequentie van de nieuwe Europese richtlijn tegen witwassen waarover in december in Brussel een politiek akkoord is bereikt, aldus het Financieele Dagblad. Lees ook de  reactie van de Haagse Commissie van de VVCM en het VCMB

“De regelgeving heeft verstrekkende gevolgen voor de privacy van familiebedrijven en hun aandeelhouders”, zegt Jan van de Streek, hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam en als fiscalist verbonden aan kantoor Loyens & Loeff.

Familiebedrijven kunnen niet meer volstaan met vermelding van een stichting administratiekantoor (die in veel gevallen de aandelen beheert) in het handelsregister, maar moeten alle natuurlijke personen met een belang van 25 procent of meer laten registreren.

In gevaar

Uit onderzoek van Market Response in opdracht van Marktlink Fusies & Overnames blijkt dat bijna driekwart van de ondernemers van de 70.000 familiebedrijven in Nederland de komende jaren hun bedrijven zullen verkopen. Het blijkt voor familiebedrijven steeds lastiger om de nieuwe generatie te interesseren om het bedrijf over te nemen aangezien zij als hoger opgeleiden steeds vaker hun eigen weg lijken te gaan.

Verkoop aan derden

Aangezien er binnen de families steeds minder animo is om het familiebedrijf over te nemen, zal de onderneming doorverkocht moeten worden aan een externe partij. Hoewel er genoeg kopers te vinden zijn, lijkt een dergelijke verkoop in de praktijk niet mee te vallen. Ondernemers schatten de waarde van hun familiebedrijf vaak te hoog in: bijna negen maal de jaarwinst. Dit terwijl bedrijven in de praktijk worden verkocht voor slechts vijf keer de jaarwinst. Volgens Joost Vat, partner familiebedrijven bij adviesbureau BDO, wordt de waarde van familiebedrijven zo overschat, omdat de eigenaren ervan vaak minder objectief zijn dan andere ondernemers. “Ze hebben er zo veel energie en moeite in gestoken. Dan is een stukje objectiviteit vaak weg”, aldus Vat.

lees meer : 09022015 familiebedrijf FD
bron: FD & MKB

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...