Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

IBAN-regels voor ondernemers én consumenten

Sinds de langere IBAN-rekeningnummers vorig jaar in de EU zijn ingevoerd geldt dat – op grond van artikel 3 en 9 van de SEPA-verordening (EU nr. 260/2012) – betalers bij de Europese overboeking en begunstigden bij de Europese incasso niet mogen specificeren in welke lidstaat de betaalrekening van de betaler zich bevindt (en dus ook niet op formulieren en websites).
Doen zij dit wel, dan plegen zij “IBAN-discriminatie”. Bij het Meldpunt hiervoor zijn 87 klachten (stand 13 januari 2014) binnengekomen. Duidelijk is dat het centrum op dit moment in een behoefte voorziet. Bij veel klachten is tekst en uitleg gevraagd aan de instellingen waarover klachten zijn binnengekomen, een deel is opgelost. Waar dit niet kan is uitleg gegeven.

IBAN-discriminatie zal niet op korte termijn zijn uitgebannen en meer communicatie en actie is nodig. Zo heeft de Euro Retail Payments Board (ERPB) IBAN-discriminatie uitroepen tot een van de grootste SEPA-problemen na de wettelijke migratie van 1 augustus 2014.
Om het doel van SEPA te helpen realiseren – en het bevorderen en vergemakkelijken van het handelsverkeer in de gehele SEPA-zone – wordt verwacht dat ook de Europese Commissie handelend gaat optreden tegen lidstaten waar veel klachten zijn over IBAN-discriminatie.
Met de aanpak van het Meldpunt IBAN-discriminatie van het MOB wordt hopelijk een effectieve bijdrage geleverd om het verschijnsel uit te bannen. Het Meldpunt alleen is echter niet genoeg.

Daarom roepen MKB-Nederland en VNO-NCW brancheorganisaties op om hun leden hierover te informeren en alle andere organisaties om na te gaan of er sprake is van IBAN-discriminatie en zo ja, daar een einde aan te maken.
bron: MKB

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...