Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Het nieuwe procesreglement is vanaf 1 september

Nieuwe regels vereenvoudigen civiele dagvaardingszaken in hoger beroep

Nieuw procesreglement per 1 september in werking

Per 1 september 2016 treedt een nieuw landelijk procesreglement voor civiele dagvaardingszaken in hoger beroep in werking. In zo’n reglement staat omschreven hoe een rechtszaak wordt behandeld door de gerechtshoven. De nieuwe regels moeten de afwikkeling van civiele dagvaardingszaken vereenvoudigen en doorlooptijden verkorten.

Veranderingen

Met de invoering van de nieuwe regels wordt een voorschot genomen op toekomstige wijzigingen in het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. Het wetboek wordt aangepast in verband met de invoering van het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI), de digitaliserings- en moderniseringsoperatie van de Rechtspraak.

Dit is in het procesreglement onder andere terug te zien aan andere reactietermijnen en (verdere) beperking van mogelijkheden om uitstel te vragen. De gerechtshoven proberen de uitspraaktermijnen die zijn opgenomen in het nieuwe reglement zo snel mogelijk te realiseren. Gezien de werkvoorraden kan het nog wel even duren voordat dit bij álle zaken zo ver is.

Kwaliteit en innovatie

De Rechtspraak wil toegankelijk, gebruiksvriendelijk en begrijpelijk zijn voor rechtzoekenden en alle andere betrokken partijen. Het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI) zorgt ervoor dat procedures sneller, eenvoudiger en toegankelijker worden.

Het beveiligde webportaal Mijn Rechtspraak biedt u toegang om digitaal te procederen. Dankzij het digitale dossier in Mijn Rechtspraak kunt u snel, veilig en gemakkelijk stukken raadplegen en uitwisselen. Van de start van de procedure tot de uitspraak.

Digitaal procederen

Wat betekent digitaal procederen voor juridische professionals? Bekijk de video voor een korte impressie.

kei digitaal

Ervaringen

Bij het opstellen van het nieuwe reglement is geprofiteerd van ervaringen die zijn opgedaan tijdens tests met nieuwe regels bij de gerechtshoven Amsterdam en ’s-Hertogenbosch. Met de invoeringen van de landelijke regels in september vervallen de oude procesreglementen in Amsterdam en ’s-Hertogenbosch.

Het nieuwe procesreglement is vanaf 1 september beschikbaar op rechtspraak.nl

Bron : de Rechtspraak

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...