Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Regels voor de 14-dagenbrief, ook wel de WIK-brief

De termijn in de 14-dagenbrief. Er is veel over gezegd en geschreven. Het landelijk overleg van kantonrechters (het LOVCK&T) heeft donderdag 2 februari aanbevelingen geformuleerd die door alle gerechten zijn aanvaard. Dit ter aanvulling op een recente uitspraak van de Hoge Raad.

De regels voor de 14-dagenbrief, ook wel de WIK-brief genoemd, zijn als volgt:

• Als minimumeis voor de 14-dagenbrief geldt dat uw klant-debiteur daarin aangezegd moet worden dat er betaald moet worden ‘binnen 14 dagen vanaf de dag nadat deze brief bij u is bezorgd’ of ‘door u is ontvangen’.
• Of een andere mogelijkheid is: ‘binnen 15 dagen nadat deze brief bij u is bezorgd’ of ‘door u is ontvangen’.

Langere termijn

Uiteraard kunt u ook een langere termijn hanteren. Zorg er dan in ieder geval voor dat die termijn gekoppeld is aan de ontvangst van de brief door de klant-debiteur. Bijvoorbeeld: 3 weken na de ontvangst van de brief.
Alle andere formuleringen kunnen volgens de kantonrechters verwarrend of misleidend zijn voor de consument en kunnen om die reden leiden tot afwijzing van de gevorderde buitengerechtelijke kosten.

Kopie van de brief

In een eventuele procedure moet een kopie van de verstuurde brief worden overlegd met vermelding van de datum waarop de brief is verzonden. Of, indien bekend, met de datum waarop de klant-debiteur de brief heeft ontvangen.

Aanmaantraject

Let er op dat u uw aanmaantraject ook aanpast aan de verruimde termijn.

Ingang is per direct

De aanbevelingen gaan onmiddellijk in! Past u dus zo snel mogelijk uw brieven aan. Uiteraard staat uw vaste contactpersoon klaar voor vragen en advies.

Bron : Janssen & Janssen

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...