Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Tweede Kamer neemt wet Acquisitiefraude aan

De Tweede Kamer heeft een voorstel tot het opstellen van een wet die acquisitiefraude strafbaar maakt unaniem aangenomen. Dat is een goede stap in de richting voor veel ZZP’ers. Het voorstel is een initiatief van Sharon Gesthuizen (SP) en Foort van Oosten (VVD).
Met name startende ZZP’ers hebben veel last van spooknota’s die zij nietsvermoedend betalen of ondertekenen. Veelal gaat het om contracten die onder valse voorwendselen worden aangeboden door malafide ondernemingen. Overeenkomsten die op misleidende wijze tot stand zijn gekomen moeten op eenvoudige wijze vernietigd worden. Volgens VVD’er van Oosten moet acquisitiefraude strafbaar worden, veelal gebeurt de fraude of misleidingen door malafide ondernemingen die lijken op georganiseerde bendes.

Van Oosten: ‘In de eerste plaats zorgen we er voor dat ondernemers beschermd worden tegen deze oneerlijke handelspraktijken. Ze moeten op eenvoudige wijze af kunnen van overeenkomsten die op misleidende wijze tot stand zijn gekomen. Daarnaast stellen we ook een expliciete strafbepaling voor: acquisitiefraude moet strafbaar worden. Er zitten georganiseerde bendes achter deze praktijken, die moeten hard worden aangepakt.’ SP-collega Gesthuizen vult aan: ‘Onze roep om een betere bestrijding van deze frauduleuze praktijken wordt breed gesteund, dat is een mooie overwinning.’
Geschat wordt dat het Nederlandse bedrijfsleven door acquisitiefraude jaarlijks ongeveer 400 miljoen euro schade lijdt. Iedere dag worden ondernemers misleid door malafide aanbieders van advertentieruimte in niet bestaande of weinig gelezen (internet)gidsen. Door het gebruik van oneerlijke handelspraktijken, zoals de beruchte ‘kleine lettertjes’, zitten zij vast aan langdurige overeenkomsten waar zij niks aan hebben. Ook spookfacturen zijn een bron van ergernis. ‘Maar dat gaat nu tot de verleden tijd behoren. Al moeten ondernemers natuurlijk ook zelf altijd waakzaam blijven,’ aldus de liberaal.
Beide initiatiefnemers hebben er alle vertrouwen in dat de wet binnenkort ook succesvol in de Eerste Kamer behandeld zal worden.

Diverse vormen van misleiding en acquisitiefraude

De bedrijven die gespecialiseerd zijn in misleiding bedienen zich van diverse methoden zoals spooknota’s, telefonische acquisitie, opdrachtbevestigingen via mail, huisbezoek etc. De advertentieverkopers zijn zeer gehaaide personen met veel listige trucs om u een handtekening te ontfutselen, of om telefonisch een ‘ja’ op een verdraaide vraag te krijgen. Veelal neemt men telefoongesprekken op en monteert deze waardoor het lijkt of u volmondig ja heeft gezegd tegen een waardeloze aanbieding.

Enkele tips ter voorkoming van ellende bij misleiding en acquisitiefraude

*Meld u aan bij het bel-me-niet register, hierdoor zult u minder vaak gebeld worden door verkopers
*Ga NOOIT een acquisitiegesprek aan waar u niet om gevraagd heeft
*Zet NOOIT een handtekening
*Stuur NOOIT iets terug, ook niet als het op een annulering lijkt
*Lees ALTIJD de kleine lettertjes
*Adverteer NOOIT bij een bedrijf dat u niet kent
*Gooi een fax of mail met ongevraagde aanbiedingen direct weg
*Denk gewoon nuchter na of u dit echt wilt en zeg NOOIT iets toe als u twijfelt
Bron: VVD, SP

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...