Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Wijziging Gerechtsdeurwaarderswet per 1 juli 2016

Het besluit inzake de inwerkingtreding van de wet tot wijziging van de Gerechtsdeurwaarderswet is gepubliceerd. De wijzigingen treden per 1 juli 2016 in werking. Een van de gevolgen hiervan is het veranderen van de gebezigde titulatuur. Het begrip toegevoegd-kandidaat-gerechtsdeurwaarder zal verdwijnen en bovendien zal het aantal gerechtsdeurwaarders dat toegevoegd mag worden aan een gerechtsdeurwaarder beperkt worden tot twee per deurwaarder.

Met ingang van 1 juli 2016 kent de beroepsgroep de volgende verschijningsvormen van een ambtelijk bevoegde:
• de gerechtsdeurwaarder
• de waarnemend gerechtsdeurwaarder
• de toegevoegd gerechtsdeurwaarder
• de kandidaat-gerechtsdeurwaarder.
De wijziging zit hem in de laatste twee vormen. De toegevoegd kandidaat-gerechtsdeurwaarder wordt met ingang van 1 juli toegevoegd gerechtsdeurwaarder.

Op dit moment mag iedereen die de opleiding tot kandidaat-gerechtsdeurwaarder heeft afgerond zich kandidaat-gerechtsdeurwaarder noemen, ook zonder een toevoeging en dat verandert. Met ingang van 1 juli ís de kandidaat-gerechtsdeurwaarder degene die in het kader van de beroepsstage is toegevoegd en niemand anders. De stagiair die de opleidingsstage doet mag zich kandidaat-gerechtsdeurwaarder noemen (hij of zij wordt ermee gelijkgesteld, maar is het niet).

Bovenstaande heeft consequenties voor het zogenaamde “heb ik relaas” en waarschijnlijk betekent dit, dat u uw (basis)documenten hierop dient aan te passen. Wij adviseren om dit te controleren en/of aan te passen zodat de documentenstroom ook na 1 juli ongestoord voortgang kan hebben. In beginsel kunt u deze aanpassingen in uw documenten zelf uitvoeren.

Wat verandert er?

Er komen nieuwe regels voor het beroep van gerechtsdeurwaarder:
• Er komt een duidelijker onderscheid tussen de gerechtsdeurwaarders die ondernemer zijn, gerechtsdeurwaarders die in loondienst bij een gerechtsdeurwaarderskantoor werken en kandidaat-gerechtsdeurwaarders die in opleiding zijn.
• De eis van onafhankelijkheid wordt in de wet opgenomen.
• Er komt een centraal, openbaar register voor gerechtsdeurwaarders.
• Er komt integraal toezicht op gerechtsdeurwaarders door het Bureau Financieel Toezicht.
• De mogelijke tuchtrechtelijke maatregelen worden aangescherpt.

Lees meer.

Bron : Ondernemersplein en KBvG

Gerelateerde artikelen

Branche brede code lijkt ver weg

Branche brede code lijkt ver weg

VCMB leden hebben vanuit de verschillende creditmanagement sectoren onderzocht of een eenduidige gedragscode voor de creditmanagement branche mogelijk...

© 2019 VCMB Maatwerk software door Way2Web

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...